ANDREJ ŠTULAR: Tretji tir

samostojna razstava
Galerija Meduza, Koper
petek, 4. oktober, ob 19.00

Obalne galerije Piran v sodelovanju s Stripburgerjem/Forum Ljubljana nadaljujejo s ciklom treh samostojnih razstav uveljavljenih slovenskih stripovskih avtorjev (Marko Kociper, Andrej Štular in David Krančan). Po lanskoletni razstavi originalnih stripov s prostorsko postavitvijo Marka Kocipra z naslovom Jazbec in tretji svet,  bo tudi letošnja razstava Andreja Štularja na ogled v okviru spremljevalnega programa festivala stripa TINTA. Osrednji program festivala poteka med 10. in 13. oktobrom na različnih prizoriščih v Ljubljani in drugod po Sloveniji, od lanskega leta tudi v Kopru. S pestrim programom v obliki razstav, delavnic, predavanj, filmskih projekcij, stripovskega sejma in drugih dogodkov izpostavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti.

Andrej Štular z razstavo potrjuje prvovrstno kondicijo, s katero preskuša meje različnih likovnih panog, začinjenih z neumornim recikliranjem ter prekaljeno ready-made taktiko. Štular išče, kar mora biti najdeno; ponovno odkrita lepota vsakdanje tvarine in podob se pod umetnikovimi prsti spreminja v pomenljive in lirične stvaritve, ki z ironijo in humorjem posegajo v kulturno-družbeni historiat. Razstava v Kopru prinaša raznorodno bero del, nastalih v zadnjih letih: izbrane risbe, kolaže ter objekte, predvsem pa kratke stripe, tudi izbor originalov iz starejših stripovskih albumov.

ANDREJ ŠTULAR (1967) pri svojem ustvarjanju povezuje različne likovne tehnike in medije. Njegova samosvoja dela, pogosto plod reciklaže in vsakovrstnih predelav, kaj često prevprašujejo sfere domačijske psihopatologije, pa tudi človekovo bit, njegovo identiteto in položaj v ustroju sodobnega sveta. Štular je umetnik zavidljive kilometrine na polju vsakršnih obrobnih likovnih praks, ki mu uspe s humorjem in svežino vsakič znova izzvati gledalca. Je član ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Za svoje delo je prejel več nagrad; v zadnjem obdobju med drugim dve nagradi za likovno podobo – v Kazahstanu za predstavo Zrcalce (LG Nebo), na Bienalu slovenskih lutkovnih ustvarjalcev v Mariboru pa posebno nagrado za lutkovni pristop in domišljeno likovno podobo za uprizoritev zgodbe Bežimo, svet se podira iz serije stripovskih albumov Zverinice iz Rezije v stripu.

Galerija je odprta: pon.−pet.: 10.00−15.00. Na ogled do 22. nov. 2019.


Zaprtje razstave Andreja Štularja Vseeno: Fantazmax

Eksperimentalna projekcija
Galerija Layerjeve hiše, Kranj
torek, 5. marec, ob 20.00

Ob zaprtju razstave Andreja Štularja Vseeno bo v okviru spremljevalnega programa razstave na ogled Fantazmax, eksperimentalna projekcija diapozitivov v Galeriji Layerjeve hiše. Fantazmax so dvojne podobe, praskanje in risanje na filmski trak, pozitiv, negativ, najdeni filmski materiali… Projekcija je sestavljena iz petih delov: Karavane, Jaz sem Cynthia Green, Ah ha, Linije in Fantazmax.

Leta 1997 sta Andrej Štular in Petra Stare osnovala Produkcijo Laute. V njej nastajajo kratki eksperimentalni in animirani filmi ter video projekti, ki jih predstavljajo na projekcijah v galerijah in festivalih neodvisnega filma.


Andrej Štular: Vseeno

večmedijska pregledna razstava
Layerjeva hiša, Kranj
7. feb.-5.marec 2019

“Za Štularjeva dela bi veljalo pripomniti, da četudi ste jih že videli, ne zamudite priložnosti, da jih vidite znova. V novem kontekstu jih lahko znova preberemo drugače.”, je zapisala kuratorica razstave Zala Orel.

@